Warning: Use of undefined constant sekce - assumed 'sekce' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.fabioprodukt.cz/www/en_old/index.php on line 291
Warning: Use of undefined constant sekce - assumed 'sekce' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.fabioprodukt.cz/www/en_old/index.php on line 312
Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.fabioprodukt.cz/www/en_old/sekce/olivove.php on line 105
Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.fabioprodukt.cz/www/en_old/sekce/olivove.php on line 106
Olive oils
Druhy olivových olejů
Extra panenský olej (extra virgin) - olivový olej nejvyšší kvality, pochází z prvního lisování, musí mít dokonalou chuť a vůni, číslo kyselosti max 1%
Panenský olej (virgin) - olej, který je získáván jen mechanicky a není chemicky upravován, je lisován vlastní vahou plodů nebo lisem, ale vždy za studena, takže výlisků je méně, a proto je výroba panenského oleje dražší. Musí mít číslo kyselosti mezi 1-2 %.
Pomace (olej z pokrutin) - olej obsahující pouze olej získaný zpracováním zbytků po extrakci olivového oleje a olej získaný přímo z oliv. Je vhodný pro studenou i teplou kuchyni.
Čím kvalitnější olivový olej, tím nižší číslo stupně kyselosti.
Použití olivových olejů
V gastronomii je olivový olej ceněn především díky tomu, že je lehce stravitelný, má velmi dobrou specifickou chuť a vůni. Dodává pokrmům lehkost a vyváženou chuť. U nás se olivový olej se používá především k dochucení salátů z čerstvé zeleniny a na vaření.
Proč je olivový olej tak doporučovaný? Olivový olej podporuje vitalitu především díky vysokému obsahu vitamínu E, který má důležité místo v látkové přeměně. Díky výbornému složení nenasycených mastných kyselin má příznivý účinek na tlumení rozvoje chorob krevního oběhu, chrání před nádorovým onemocněním a arteriosklerózou, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, umožňuje rychlé vstřebávání kalcia a mineralizaci. Redukuje hladinu cukru v krvi, a proto se doporučuje pro diabetiky. U mládeže blahodárně působí na růst a vývoj kostí, u zralých osob pomáhá udržovat kosti v dobrém stavu a působí příznivě i na žlučové cesty. Obecně olivový olej napomáhá dobrému trávení, proto se používá i při dietách.